Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences JITKANITKA - Projekty - Teplotní quilt 2022 - Teplotní quilt 2022 / 1.
Jdi na obsah Jdi na menu
 

14. 12. 2021

Teplotní quilt 2022 / 1.

V poslední době jsem viděla několik teplotních quiltů, které se mi velmi líbily a já jsem přemýšlela proč volili tuto barevnost a vzory. Minulých dnech jsem narazila na článek o teplotním quiltu a vše do sebe zapadlo. Takže jsem se rozhodla, že si tento rok ušiji takový quilt a všechny, kdo se chtějí připojit tímto upřimně vítám. Jsem moc zvědavá jak se budou lišit quilty z jižní moravy třeba od quiltů z Beskyd.

Je to projekt na celý rok a tak ho chci s vámi sdílet a pozvat vás ke společnému šití. Postup prací můžete zveřejňovat na FB skupině Patchworkování. Pro inspiraci si můžete zadat termín  "temperature quilt" a podívat se jak ho zpracovali lidé před vámi.

Co je to teplotní quilt?

Teplotní quilty je v posledních letech mezi patchworkáři velmi populární bez ohledu na podnebí, výběr látek nebo vzorů a všechny jsou krásné.  Tyto quilty totiž spoluvytváří příroda a podnebí ve kterém každý z nás žije. Každý quilt je originál a i kdybyste šili každý rok ten stejný quilt stejně, pokaždé bude výsledek jiný. Je to v podstatě projekt na 365 dní, který nám dá možnost více si všímat počasí okolo sebe a více se přiblížit přírodě.

Teplotní quilt je je tvořen dokola se opakujícími jednoduchými vzory. To co dělá tento quilt zajimavým je barevnost, která je ovlivněna právě teplotou, která je zastoupena barvou v quiltu. Někteří lidé si do quiltu přidávají i prvky pro charakter počasí: sníh, déšť, slunce, fázi měsíce či náladu nebo významné životní události. Výsledný vzhled ovlivní i konečné sasazení bloků do quiltu a jeho dokončení.

Jak začít? 

1. Nejdůležitější je začít si zapisovat nejnižší a nejvyšší dennít teploty v místě pro které teplotní quilt šijete. Teploty si můžete zapisovat do připravené tabulky ve formátu PDF. Můžete si i značit charakter počasí sněžení, déšť, sluníčko, bouřka, vítr, měsíční cyklus úplněk, nov, prostě cokoli co vás na počasí okolo vás zajímá. Tabulka teplot

2. Je nutné si zvolit škálu barev odpovídající teplotě. V quiltu se používá 20-25 barev a podle podnebí je rozsah teplot pro jednotlive barvy je v našich podmínkách se teploty pohybují běžně od -15°C do 35°C a proto jsem zvolila škálu po 2.5°C. Klasická barevná škála je duhová kombinace, ale dají se šít i jiné bearevné škály. Viděla jsem i černobílý, oranžovošedý a jiné zajimavé kombinace. Na internetu najdete celou škálu barevných schémat. Jen mějte na paměti, že teploty jsou udávány ve stupeích fahrenheita a vy si je musíte převést na stupně celsia.

Pro inspiraci udávám klasickou duhovou škálu.

temperature-chart.jpg

 

 

 

 

 

3. Teplotní quilt je je tvořen dokola se opakujícími jednoduchými vzory. Klasikou jsou letící husy, půlené čtverce, čtverečky, čtverce s aplikovanými kolečky, jiné aplikace, ale v posledních letech se začaly objevovat i netradiční a moderní vzory. Tyto vzory jsou dvoubarevné, jedna barva je nejnižší denní teplota a druhá nejvyšší denní teplota. Někteří autoři do vzorů zakomponovávají i charakter počasí např. bílý pruh nebo trojúhelník je sníh, modrý déšť.

vzor1.jpg

 

 

 

4. Uspořádíní vzoru je poslední prvek, kerý ovlivní celkový vzhled quiltu. Některé quilty řadí postupně jednotlivé dny za sebe, jiné je skládají v pruzích po měsících nebo lze najít i netradiční sesazení do květů. V každém případě je na vás jakou variantu zvolíte.