Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences JITKANITKA - O mě
Jdi na obsah Jdi na menu
 

O mě

Jmenuji se Jitka Chumchalová. V roce 1996 jsem ušila svoji první patchworkovou deku pro kamarádku jako svatební dar a od té doby se mu věnuji. Od roku 2001 vedu kurzy nejprve v Brně v CVČ Lužánky a na Vesně pro firmu Bellus. Spolu s Janou Jandejskovou jsme objížděly republiku a učily šít patchwork všechny, kterým tato technika učarovala. V té době jsem začala tvořit svoje vlastní návrhy a počítat rychlé postupy. Manžel mě donutil začít používat grafické programy pro tvorbu svých návrhů. Současně jsem začala experimentovat se šitím na papír a tvořit i návody na šití na papír. V roce 2007 jsem začala pracovat na časopise Švadlenka a 13 let až do roku 2019 jsem vymýšlela nové vzory do časopisu https://jitkanitka.estranky.cz/clanky/13-let-s-casopisem-svadlenka/. Nyní chci svoje návody prezentovat na těchto stránkách. Kromě toho budu zveřejňovat i návody Milenky Sýkorové nebo deky Karly Altmannové, které se mnou mnoho let časopis Švadlenka dělaly.

Co je pro mě vlastně patchwork. Patchwork je textilní technika, kde si každý najde svoje. V podstatě není omezena ničím. Mnoho lidí dříve vyšívalo, háčkovalo a i výšivky a krajky lze  v patchworku uplatnit. Pro mě je patchwork především textilní technika a pokud potřebuji barvit nebo malovat, volím takové postupy, abych zachovala textilní charakter díla. Pro mě osobně není v patchworku místo pro akrylové barvy a mnoho umělých materiálů, i když některá "art quiltová/moderní" díla je hojně využívají. Pro mě je patchwork o měkkosti. No člověk by neměl nikdy říkat nikdy, tak uvidíme. 

Každý z nás má v patchworku svoje oblíbené techniky a postupy. Jelikož jsem řadu let vedla kurzy a měla možnost navštívit kurzy svých kolegyň, mám velký přehled o technikách a vím, jak se mají dělat. Ačkoli umím velkou řadu technik, ne všechny mám ráda a jsou moje srdeční záležitost. Nicméně jsem neskutečně ráda, že je umím a stále se učím nové. V současné době jsou hlavním tématem mého tvoření ruční batiky a rychlé postupy.

intarzie.jpgBatikování reaktivními barvami se věnuji skoro 15 let. V té době byl problém sehnat barvy, takže jsem je musela objednávat přímo z Ameriky. Taky jsem strávila spoustu času telefonováním s lidmi, kteří s těmito barvami pracují a vyrábějí je a mají s nimi zkušenostmi. Postupem času jsem poznala, co barvy umí a i to, že to není jednoduché. Záleží na spoustě faktorů, které výsledek ovlivní. Časem jsem začala kombinovat techniky barvení a experimentovat s postupy. Co je pro mě u batiky důležité, je pokora k ní. Nikdy do poslední chvíle nevím jak to vyjde a raduji se z každého kousku. Jak říkám, není škaredá batika jen, se musí umět použít. Někdy ty, co na první pohled nevypadají cool, jsou potom v quiltu nádherné a zajímavé. 

Spousta lidí má batiku, která se jim na první pohled velmi líbí, ale pak neví, co s ní. Mají strach, aby ji nepokazili. Proto jsem začala ve Švadlence publikovat deky z batik a úplně tomu propadla. I na svých stránkách vás chci inspirovat k ušití takové deky a přinášet vám inspiraci. Deka ušitá z ručně batikovaných látek je originál a je třeba se nebát.  

 

rychle_postupy.jpgRáda šiji pomocí rychlých postupů. Když jsem s nimi před 20 lety začínala, nikdo o nich nic nevěděl. Vadilo mi kupovat pravítko a šít jen předem daný rozměr. Začala jsem odvozovat výpočty pro jednotlivé rychlé postupy. Můj muž řekl, kdo neumí počítat ať, nešije. No a já jsem to vyřešila tak, že jsem začala psát vzorce např. půlený čtverec A=a+2,5 to znamená že čistá míra + 2,5 cm nám dá požadovaný rozměr. Proto jsem pro Bellus připravila knihu Rychlé postupy. V knize jsou shrnuty základy i s teorií. V časopise Švadlenka jsem potom mnoho postupů aplikovala a vytvořila symboly pro šití těchto postupů. Mnoho lidí dneska tyto postupy využívá a může si tvořit libovolné vzory bez omezení. Kromě toho, spoustu návodů jsme počítáli nejen v cm, ale i v inčích. Kombinací základních rychlých postupů tvořím i nové vzory a postupy.

 

zodiac.jpgDalší oblastí, která mě baví a které se věnuji, jsou návody na šití na papír. Začínala jsem tak, že jsem překreslovala hotové návody a hledala postupy, jak se šijí. Postupně jsem začala tvořit svoje vlastní návody. Ze začátku jsem používala program EQ, ale po několika letech jsem přešla na normální grafický program Inkscape a v něm tvořím dodnes. Jako první jsem vytvořila návody na šití znamení Zodiac, které vyšly v nakladatelství Bellus. Potom jsem do Švadlenky tvořila tematické deky: Mandaly, Hudební nástroje, Sport, Hodiny, Městečko, Domeček pro panenky, Mazlíčky. 

 

hra_barev15.jpgMám ráda v patchworku řád a proto jsem vytvořila systém gradování dek. Jelikož potřebuji ve všem řád, tak jsem hledala cestu jak šít gradované deky a nešít po čtverečcích a skládat na zemi. Zkusila jsem pro dceru předem vypočítat deku a naladit látky. Vyšla z toho modrá deka s mořskou vílou a moc se mi líbíla a tak jsem zkusila ušít další jestli to fakt funguje. Vzala jsem počty na vzor modré deky, ale těsně před šitím jsem změnila vzor. Deka vyšla v jiném rozměru a mě došlo, že je to vlastně celý systém založený a gradientu a typu vzoru. Tak vznikla tato kniha, která vás doufám bude inspirovat k další tvorbě.