Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences JITKANITKA - Návody - Deky z ručně batikovaných látek - Prolínání
Jdi na obsah Jdi na menu
 

17. 5. 2021

Prolínání

Jak víte ráda batikuji svoje látky a taky mám barevné zbytky z předchozích projektů.  Tato deka vznikla, když jsem uklízela zbytky svých batikovaných látek a našla tyto žluto-oranžovo-fialové zbytky.  V té době mě zaujala technika prolínání od Lorrie Faith Cranor https://lorrie.cranor.org/blog/2014/01/19/how-to-make-an-interleave-quilt/  a chtěla jsem si ji zkusit. Tak vznikl tento quilt z batikovaných  látek a jelikož ve mě navozoval pocit tepla, rozhodla jsem se ho quiltovat na vlněný vatelín 250 g a na záda jsem použila flanel. V tomto příspěvku vás provedu krok za krokem jeho tvorbou.

Materiál:

120 ks ručně batikovaných čtverců velikých 31,5 x 31,5 cm ( 12 x 12").  Reaktivní barvy na upravené bavlně.

Flanel 150 x 220 cm.

Vlněné rouno 250 g šířka 150 cm.

Firma JILANA  nyní  pro vás připravuje naprosto úžasná rouna. Prvním z nich je právě vlněné rouno 120 g šíře 180 cm, které pro vás nechala udělat Monika Kolejová.  Jana Malaníková a já pro vás s JILANOU připravujeme polyesterová rouna na quiltování pod strojem ve dvou gramážích a luxusní viskózové rouno v šíří 180 cm. V červnu by měly jít do výroby a objevit se na eshopu  (http://eshop.jilana.cz/patchwork/).

Vlněné rouno:  Vlněné rouno 250 g šířka 150 cm jsem sehnala před 3 lety v JILANĚ, protože jiné nebylo, ale do dek je silné a vhodné pouze na rám. I na rámu se mi quiltovalo trochu hůře.  Nyní si můžete koupit stejné  rouno ve 120 g šíře 180 cm i vy. Gramáž a šíře je upravena tak, aby byla vhodná i na quiltování pod strojem, tak na rámu. Chtěla bych vám napsat něco o vlněném rounu. Vlna je úžasný přírodní materiá živočišného původu a jako u všech živočišných vláken základem vlákna je bílkovina, zde keratin. Vlna má spoustu jedinečných vlastností: výborná pevnost a ohebnost, nemačkavost, léčebné vlastnosti lanolinu a jeho schopnost ničit roztoče, termoregulační vlastnosti, schopnost pohlcovat a odpařovat vlhkost a nehořlavost. Nevýhodu je údržba. Všichni víme, že se vlna ráda sráží protože její vlákna mají šupiny, které se do sebe zasekávají a vlnu zkracují. Proto praní vlny musí být velmi opatrné. Strávily jsme s Janou Malaníkovou dvě hodiny hledáním proč se vlna sráží.  Po této detektivní práci mám pro vás několik rad jak prát vlnu a chystám se provést velky test co hraje největší roli ve srážení. Zatím to vypadá, že nejen teplota, ale i  mechanická manipulace onlivní sráživost. Celý experiment popíši příště. Našla jsem i postup jak na obnovu sražené vlny, ale to budu také testovat.

Zatím udávám jen základní rady pro praní v pračce. U dek je ruční praní vzhledem k jejich velikosti náročnější.

1. Je vhodnější volit speciální prací prostředek s obsahem lanolinu nebo jemný gel.

2. Volit program na vlnu, tento program minimalizuje pohyb vlny v pračce a odstředit na minimum.

3. Prát max na 30°C.

4. Sušit volně rozložené.

Ještě něco k použití vlněného rouna. Vždy si na deku dejte štítek, že je plněná vlnou. Po nějaké době vy nebo obdarovaný neví, jaké rouno je v dece a jak deku prát. Pere se podle rouna. Vlněné rouno dávejte do dek tomu, kdo se o něho bude umět starat. Není vhodné do charitativních dek ani do dek pro malé děti, které je nutné opakovaně a často prát. Pokud quiltujete na zakázku, předem to konzultujte.  Vyhnete se tomu, že někdo dostane deku a při prvním praní ji srazí. 

Vlněné rouno je skvělé a já pod ním teď spím a jsem moc spokojená, ale je nutné o tomto materiálu něco vědět. Konečně je i na českém trhu je nyní dostupné. Děkujeme JILANĚ (http://eshop.jilana.cz/patchwork/) a těšíme se na další kvalitní rouna .

Postup:

Šiji v centimetrech, ale v návodu jsou dopočítány rozměry v palcích.

1. Nejdříve si připravíte 120 barevných čtverců o velikosti 31,5 x 31,5 cm ( 12 x 12").  Tento vzor je vhodný na scrapovou deku.  Řezala jsem podle čtvercového pravítka.

2. Položíte je lícem na líc, nakreslíte úhlopříčku a po obou stranách úhlopříčky ve vzdálenosti švového přídavku ušijete. Rozřežete mezi švy, rozžehlíte a dostanete půlené čtverce. Jde o postup šití půleného čtverce.

01.jpg03.jpg

 

3. Jelikož u tohoto postupu potřebujete přesnou velikost čtverce, srovnáte si ušité čtverce na velikost 28x28 cm (10 1/2 x 10 1/2"). Proč 28? Budete řezat proužky široké 4 cm (1 1/2") a budete jich řezat 7 (4 x 7 = 28 cm (11/2 x 7 =10 1/2"). Můžete řezat užší nebo širší proužky a můžete jich mít různý počet. Např. chcete proužky široké 5 cm a chcete jich 8. To je 5 x 8 = 40cm. Řežete čtverec veliký  40 + (3-4)  = 43-44 cm, podle toho jak přesně šijete. Srovnáte na 40 cm a řežete proužky 5 cm široké. Výsledný blok je potom veliký: šířka = šířka čtverce (40 cm)  - přídavek na šev (1,5 cm) = 38,5 cm. Výška = počet pruhů =  8 co řežete z jednoho pruhu a 8 co řežete z druhého pruhu = 16 pruhů. Šířka pruhu je 5 cm, ale je nutné odečíst 1,5 cm na přídavek na šev = 3,5 cm. Výsledná výška je 16 x 3,5 cm = 56 cm. Velikost bloku bez přídavků na šev je  38,5 x 56 cm.

Pokud byste šili podle našeho postupu velikost bloku bez přídavků na šev bude 26,5 x 35 (10x14").  Na základě toho si můžete zvolit nejlepší rozměr pro vaši deku. 

02.jpg

 

4. Vyberete si dva čtverce ze kterých chcete mít výsledný blok

04.jpg

 

5. Čtverce položte na sebe lícovými stranami nahoru tak, že úhlopříčky obou čtverců jsou orientované do kříže. Srovnejte je pečlivě na sebe a rozřežte na proužky o velikosti 4 cm (1 1/2").

05.jpg   06.jpg

 

 

 

 

 

 

 

6.Rozložte rozřezané čtverce zase zpátky a položte je vedle sebe.

07.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Nyní proložte vždy jeden proužek z oranžového a jeden proužek z červeného čtverce. Vzor ovlivní kterou barvou zažnete a jak otočíte půlené čtverce.

08.jpg

 

 

 

 

 

 

 

prolinaniobr3.png

 

 

 

8. Hotový blok. Já jsem deku tvořila postupně a nejdříve jsem si vybrala půlené čtverce a prokládala podle toho, jakou barvou končil předchozí blok. Snažila jsem se tvořit sekundární vzor a myslím, že se to povedlo.

09.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Hotový top jsem si nafotila a vytiskla. Do obrázku jsem si malovala různé způsoby quiltování až jsem dospěla ke konečnému výsledku, který je zde. Podle obrázku jsem i quiltovalal na rámu abych nezapoměla jak mám quiltovat.

quiltovani.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rubová strana.

quiltovani2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výsledná deka.

proloinani2.jpeg