Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences JITKANITKA - Návody - Deky z ručně batikovaných látek - Duhové stuhy
Jdi na obsah Jdi na menu
 

22. 9. 2020

Duhové stuhy

stuha1.jpg

Tento quilt vznikl jako dárek pro mou kamarádku k narozeninám. Jde  o jednoduché šití na papír, které zvládne prakticky každý. Nejdříve jsem si vytvořila návrh a potom nabarvila látky reaktivními barvami. Celý quilt je šitý z ručně batikovaných látek.

Quilt je složen z barevných stuh zrcadlově orientovaných, které se postupně od středu zkracují vždy o jeden díl. Můžete si ušít i stuhy stejně dlouhé nebo nepravidelně zkracované.

Tento návod je inspirací pro vaše díla. Šablony si můžete zvětšit nebo zmenšit. Ve fotopostupu vám chci ukázat některé postupy, které jsou odlišné od klasického šití na papír a ulehčí vám práci.

 

img_9080.jpgZákladní vzor se skládá z části Z začátek, libovolného počtu částí S střed, části T poslední otočka mašle a části K konec. Vždy se šijí dvě mašle zrcadlově otočené označené + a -.

K části K se přišije obdélník ve velikosti výsledného díla široký 14,5 cm s přídavkem na šev 1cm. Šablony jsou bez přídavku na šev a v tomto případě používám přídavek 1 cm pro lepší šití.

Šablony si můžete stáhnout stuha_1.pdf  stuha_2.pdf  stuha_3.pdf  stuha--4.pdf

Šablony je třeba tisknout bez úpravy rozměru.  Šířka pruhu bez přídavku na šev je 12,5 cm. POZOR šablony nejsou s přídavky na šev z důvodu lepšího šití.

 

 

 

Pro pohodlnější šití si dílky předpřipravíte. Pokud nemáte rozlišenou rubovou a lícovou stranu látky, je jedno, jak šablonu položíte. Pokud máte látku s rozlišenou rubovou a lícovou stranou, je nutné látky položit lícem na sebe a pak dostanete zrcadlově oriantované dílky pro šití + a - pruhů.

1. Nejdříve si připravíme rohové trojúhelníky.  Nařežeme pruh široký 8 cm. Položíme pruhy lícem na sebe, položíme šablonu a uřízneme s přídavky aspoň 2 cm. Přehneme šablonu po linii šití a dostaneme úhel, který budeme potřebovat. Posuneme šablonu doprostřed a uřízneme. Dostaneme zrcadlově otočené trojúhelníky. Ostatní trojúhelníky můžete řezat podle tohoto vzoru, ale dejte pozor, ať si nehnete s úhlem. Pokud vám šití na papír dělá problémy, udělejte si přídavky větší.

 

img_9081.jpgimg_9082.jpg

 

img_9083.jpgimg_9084.jpg

 

2. Potom si připravíme kosočtverce.  Nařežeme pruh široký 8 cm. Položíme pruhy lícem na sebe, položíme šablonu, uřízneme s přídavky aspoň 2 cm. Přehneme šablonu po linii šití a dostaneme úhel, který budeme potřebovat. Odměříme si 8 cm rovnoběžně s řezem a uřízneme kosočtverec. Opět ostatní kosočtverce můžete řezat podle tohoto vzoru, ale dejte pozor ať, si nehnete s úhlem.

img_9087.jpgimg_9088.jpg

img_9089.jpg

 

3. Nakonec si připravíme pruh.  Nařežeme pruh široký 8 cm. Položíme pruhy lícem na sebe, položíme šablonu a uřízneme s přídavky aspoň 2 cm. Uřízneme pruh s přídavkem 2 cm na obou stranách. Tím získáme všechny dílky a můžeme šít. Je výhodné si a na každý pruh připravit dílky šablon na šití i látkové dílky.

img_9090.jpgimg_9086.jpg

 

 

4. Šití na papír.  Nyní si ušijete klasickým postupem šití na papír jednotlivé části pruhu. Nakonec si horní a dolní stranu zarovnáte s přídavkem na šev 1cm. Dala jsem 1 cm, protože se to lépe šije. Pozor, šablona je bez přídavku na šev, takže řežete 1 cm od šablony.

img_9092.jpgimg_9094.jpg

img_9095.jpgimg_9092.jpg

 

5. Šití pruhů.  Takto připravené díly budete sešívat do pruhu. Nešijete po papíře, ale s okrajem šablony.  Lépe se vám bude vytrhávat papír. Sešijete dva dílky, které si předem našpendlíte v krajích a uprostřed. Po sešití si zarovnáte boky s přídavkem 1 cm. Přišijete další díly a opět zarovnáte. Dělalo se mi to tak lépe, než všechno ušít a pak rovnat. Dle mě je to přesnější.

img_9099.jpgimg_9102.jpg

img_9104.jpgimg_9106.jpg

img_9107.jpgimg_9108.jpg

 

6. Dokončení quiltu.  Nařežeme si dílky široké 14.5 cm a došijeme pruhy do požadované velikosti. Já měla rozměr 1m. Potom nařežeme pruhy široké 4 cm a sešíváme stuhu a pruh dokud nedokončíme celý top. Na boční pruhy jsem řezala pruh 6 cm.

Pro ukázku jsem přidala jiný typ sesazení a stuhy mohou být i jen v jedné orientaci.

stuharozkres.png

 

path1127.png

 

path1126.png

 

7. Quiltování.  Nejdříve jsem vyquiltovala celý quilt tmavě modrou nití a potom postupně quiltovala stuhy tón v tónu. Střídala jsem dva vzory a to péra a úzké meandry.

img_9136.jpg

img_9138.jpg

img_9137.jpg