Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences JITKANITKA - Rychlé postupy - Centimetry nebo palce? To je otázka.
Jdi na obsah Jdi na menu
 

2. 1. 2021

Centimetry nebo palce? To je otázka.

Díl první základní pravidla


Tato otázka je mezi Patchworkářkami velmi aktuální a rozděluje je na tři tábory. 1. Pouze cm, 2. pouze palce, 3. oba cm i palce. Je třeba si uvědomit, že nic není dobře ani špatně.  Záleží na každém z nás co bude používat, pokud dodržujeme základní pravidla.
Jedná se o dva systémy, které nelze jednoduše přepočítávat. Pokud šijeme v palcích, tak přídavek na šev je 1/4 palce a to je cca 6 mm, zatímco pokud šijeme v cm je přídavek na šev 0.75 cm. To je ten hlavní důvod, proč nelze jednoduše přepočítávat palce na cm pouhým převodem 1 palec = 2.54 cm.
Proto jsou i různé výpočty u rychlých postupů.
U půleného čtverce je to pro šití v palcích 7/8 palce to je 2.22 cm, ale pro šití v cm 2.5 cm to je cca 1 palec.

Pravidlo číslo 1. Pokud šijete v palcích používejte palcové pravítko, patku s přídavkem na šev 1/4 palce a výpočty pro šití v palcích. Pokud šijete v cm používejte cm pravítko, patku s přídavkem na šev 0.75cm a výpočty pro šití v cm. Pokud chcete šít jak v palcích, tak v cm potřebujete pravítka jak palcová tak cm a to samé platí pro patky na stroj.
NIKDY návody nepřepočítávejte pouhým vydělením nebo vynásobením hodnotou 2.54.


Pravidlo číslo 2. si spočítejte velikosti dílků bez přídavků na šev. Potom podle postupu šití přidávejte přídavky. To platí nejen pokud přepočítáváte cm na palce, ale i pokud chcete změnit velikost quiltu. Spočítejte si dílky bez přídavků na šev na velikost jakou chcete šít.
Vždy přepočítávejte rozměry v čistých mírách bez přídavků na švy.

Pravidlo číslo 3. Pokud přepočítáváte velikost zvolte si v dané míře takovou velikost, která se dá dobře spočítat. Např. čtverec a = 4 cm a to odpovídá nejblíže 1 5/8 palce. S tímto rozměrem se vám bude špatně pracovat proto zvolte takový, který je nejblíže a je smyslplný a to je 1 1/2 palce což odpovídá 3.81 cm. Naopak pokud bych chtěla převést 1 1/2 palce tak nebudu pracovat s 3.81 cm, ale zaokrouhlím to na 4 cm.
Při přepočítávání cm na palce a naopak není nutné dostat přesně stejný rozměr. Důležitější je zvolit si takový rozměr, který jste schopni ušít a spočítat.
 



V příštím díle si ukážeme prakticky, jak převést cm na palce a naopak z publikovaného návodu.